Pagina's

zondag 25 maart 2012

Krentenbollen


Super krentenbollen! Ook dit recept komt van Levine, heb het wel een beetje aangepast, zij gebruikt volle melkpoeder, maar aangezien dat niet heel makkelijk te verkrijgen is gebruik ik volle melk. Halfvol kan natuurlijk ook, de smaak zal dan ietsjes minder zijn, maar niet minder lekker!


Krentenbollen ( ca 12 stuks)
  • 300 gram  rozijnen of krenten
  • 450 gram speltbloem
  • 6 gram droge gist
  • 25 gram suiker
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 295 gram volle melk, lauw warm
  • 8 gram zout
  • ongezouten roomboter (gesmolten) om de bollen mee te bestrijken na het bakken 
De rozijnen 10 minuten wellen in gekookt water. Laat de rozijnen in een vergiet uitlekken. Laat de rozijnen op een stuk keukenpapier drogen, dep ze goed droog.

Deeg maken in een goede deegmixer: doe alle ingrediënten, behalve het zout en de rozijnen in de kom. Kneed het met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg, het mag nog een klein beetje plakken aan de bodem. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is. 

Het deeg kan ook in de broodbakmachine gemaakt worden: kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand en volg het recept daarna zoals hieronder beschreven.

Rozijnen toevoegen: 
Vet je werkplek in met een klein beetje olie. Maak van het deeg een rechthoek met behulp van je vingers of een deegroller. Verdeel de helft van de rozijnen over het deeg, maar laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en herhaal het uitdrukken/-rollen. Verdeel de andere helft van de krenten erover, weer vouwen en naden dichtdrukken. Op deze manier worden de krenten mooi over het deeg verdeeld. Blijf net zo lang vouwen totdat de rozijnen goed door het deeg is vermengd.


1e keer rijzen:Maak van het deeg een bal en leg het in een licht ingevette kom (met olie invetten). Dek de kom af met een theedoek en laat het zo   ± 1 uur staan. Het deeg moet dan ongeveer in volume zijn verdubbeld.

Bolletjes maken:Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het met bv. een deegsteker in 12 - 15 gelijke stukjes. 


Maak er bolletjes van en laat ze 5 - 10 minuten afgedekt liggen. 

Bol de bolletjes deeg nogmaals op. Leg ze ± 10 cm uit elkaar op een met een bakpapier bekleedde bakplaat (of verdeel ze over 2 bakplaten). Dek de bakplaat af met ingevet plastic folie. 

2e keer rijzen:Laat de rozijnenbollen tot bijna dubbel volume rijzen in ± 1 uur. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 ºC. 

Bakken: 
Bak de krentenbollen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met gesmolten roomboter. Hier gaan ze mooi van glanzen en krijgen ze geen harde korst.  Laat ze op een rooster afkoelen. Bak - als je het deeg over twee bakplaten hebt verdeeld - de tweede bakplaat direct na de 1e. De krentenbollen kunnen goed ingevroren worden. 


Varieer eventueel met krenten, noten, muesli

7 opmerkingen:

  1. Hi,

    Kan ik hier ook speltbloem voor gebruiken? En honing ipv suiker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen suiker maar kokosbloesemsuiker nemen desnoods wat ahorn siroop (al zou ik dit niet aanraden, wetenschappers zijn er niet over eens of het gezond is of niet).

      en vergeet niet biologische rozijnen/krenten te kopen, anders heb je gezwavelde en toegevoegde bende

      Verwijderen
  2. Hoi,
    Kun je ook volkorentarwemeel gebruiken of verandert dat de hoeveelheid vocht (melk)?
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hior je kunt volkorenmeel gebruiken. Wellicht 10 of 15 gram meer vocht gebruiken

      Verwijderen
  3. Wauw, dit was zó intens lekker! Vorig weekend gemaakt en het was echt smullen (veel te veel van op; dat is een goed teken).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Verminderd de rijstijd als ik het deeg halveer of blijven alle instructies hetzelfde??

    BeantwoordenVerwijderen