donderdag 7 juni 2012

Focaccia



Al jaren bak ik zelf Focaccia. Een heerlijk en makkelijk brood. Dit brood lukt altijd, ook als je geen ster bent in bakken. Bak het brood eens en je zult versteld staan van het resultaat.
Wij eten dit brood met pasta, lasagne, bij de BBQ maar ook zo even bij de borrel.  Heb je een stuk over? Geen nood, vries het in en voor gebruik laten ontdooien en even oppiepen in de oven of in een pan op het gas met een dikke bodem.
Wil je een simpel maar lekker brood, ga dan eens aan de slag.

Ingrediënten
Recept printen
  • 250 gram speltbloem
  • 250 gram Semolina voor brood (heb je dit niet gebruik dan totaal 500 gram speltbloem)
  • 7 gram droge gist
  • 320 gram lauw / warm water
  • 10 gram zout
  • versgemalen zeezout
  • 1 takje rozemarijn
  • Olijfolie
Bereiden
Doe alle ingrediënten, behalve het zout, in de kom van de mixer. Kneed met de deeghaak in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg na 5 minuten het zout toe. Het deeg kan daarna nog een klein beetje plakkerig zijn, maar dat geeft niet. Smeer je handen in met een beetje olie dan plakt het niet aan je handen.

1e rijs
Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin. Laat het afgedekt ongeveer 60 minuten rijzen zodat het deeg verdubbeld is.

Vormen
Leg het deeg op met olie ingevette werkplek. Druk de lucht er uit en vorm het tot een bal. Dek de bal af en laat het ongeveer 20 minuten rusten. 
Leg het deeg op een stuk bakpapier of bakmatje. Rol het deeg uit met een deegrollen totdat je een rechthoek hebt. 

2e rijs
Dek het deeg af met ingevet folie en laat het ongeveer 30 tot 45 minuten rijzen.


Bakken
Verwarm de oven voor op 240 graden. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg en sprenkel er een beetje olijfolie, zeezout en rozemarijn overheen. Bak de Focaccia in 15 tot 20 minuten in het midden van de oven bruin en gaar. Laat het op een rooster afkoelen.

Eet smakelijk!

Dit recept is voor Gok: oranje


8 opmerkingen:

  1. Hoi Jacoline,

    Wat een heerlijke recepten heb je op de site staan. Kun je dit brood ook van spelt maken?

    Hartelijke groet,
    Elles

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Elles, dank je wel. Ja hoor kun je prima van spelt maken. Ik zou kiezen voor speltbloem... maar alle varianten kunnen. Je kunt dan wel wat korter kneden. totaal ongeveer 5 min.
    Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb mij vanavond weer eens aan broodbakken gewaagd, tot nu toe mislukte alles in een bakmachine. Nu maar gewoon in de oven met een recept van jou. Ik heb bovenstaand recept gevolgd maar heb het deeg op gerold en als vulling, amandelpesto (basilicum, knoflook, chilipepertje, parmezaansekaas, olijfolie) en parmaham gebruikt. Hij is net uit de over en het ziet en ruikt heerlijk. Benieuwd of hij morgen ook zo lekker smaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hij is nu bezig met z'n 2e rijs. Spannend!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Jacoline
    Lekkere recepten heb je. Ik maak er graag gebruik van. Heb je wel eens focacciobrood gemaakt van ander meel dan spelt, bijvoorbeeld amandelmeel? Werkt dat net zo?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, amandelmeel bevat geen gluten en het rijst ook niet. Je kunt wel een hartig brood met amandelmeel maken, maar focaccia ? nee, helaas.

      Verwijderen
  6. Hoi hoi je hebt een geweldige blog! Waar haal je semolina voor brood vandaan?

    BeantwoordenVerwijderen