Pagina's

dinsdag 18 september 2012

Suikervrije Appelcrumble met amandelmeel (+ gewone versie)

Suikervrije appelcrumble met amandelmeel

Vandaag maakte ik  m'n eigen recept: suikervrije appelcrumble met amandelmeel.

Via Facebook kreeg ik de suggesties om met de hele berg appels een appelcrumble te maken. Bedankt, een hele goede tip. Want om eerlijk te zijn ik had nog nooit een appelcrumble gemaakt. Maar wat is dat een handig en lekker toetje (of lunch). De vele recepten die ik vond waren gemaakt van tarwebloem en suiker. Op zich niet erg, alleen ik eet het niet. En dus ging ik vanmorgen zelf aan de slag voor een gezondere variatie met amandelmeel en palmsuiker. Bak je hem toch liever met andere producten? Geen nood, ik geef je ook het 'basis' recept.

Suikervrije appelcrumble met amandelmeel
Ingrediënten
(4 personen)

Recept printen
  • 2 á 3 appels
  • 1 koffielepel kaneel
  • 60 gram koude roomboter
  • 80 gram amandelmeel
  • 20 gram palmsuiker
  • 1 koffielepel honing (kan je ook weglaten)

Bereiding
  1. Was de appels, verwijder het klokhuis, behoud de schil daar zitten de meeste voedingstoffen! Snijd de appels in kleine blokjes.
  2. Neem een kom en roer het amandelmeel en palmsuiker door elkaar. 
  3. Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe aan de amandel. Meng het geheel nu snel met je handen tot een kruimelig deeg.
  4. Boter een ovenschaal en en bedek de bodem met de stukjes appel. Strooi de kaneel er overheen en voeg eventueel wat honing toe.
  5. Strooi het kruimeldeeg er over zonder aan te drukken, zorg wel dat het egaal wordt.
  6. Bak de appelcrumble in een voorverwarmde oven op 180 graden in ca 25 minuten gaar.
Variatie
Voeg aan de appels een handje rozijn toe, stukjes ananas, dadels, abrikozen. Zo smaakt het elke keer weer anders.


Basisrecept Appelcrumble 

Ingrediënten
  •  2 á 3 appels
  • 1 koffielepel kaneel
  • 2 eetlepels suiker
Deeg
  • 100 gram tarwebloem 
  • 75 gram suiker
  • 100 gram koude roomboter
  • Eventueel kun je wat havermout toevoegen, geeft nog extra crispie

Bereiding
  1. Was de appels, verwijder het klokhuis, behoud de schil daar zitten de meeste voedingstoffen! Snijd de appels in kleine blokjes.
  2. Neem een kom en roer de bloem en suiker door elkaar. 
  3. Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het meelmengsel. Meng het geheel nu snel met je handen tot een kruimelig deeg.
  4. Boter een ovenschaal en en bedek de bodem met de stukjes appel. Strooi de kaneel en 2 eetlepels suiker er overheen.
  5. Strooi het kruimeldeeg er over zonder aan te drukken, zorg wel dat het egaal wordt.
  6. Bak de appelcrumble in een voorverwarmde oven op 180 graden in 30 minuten gaar.
Erg makkelijk om van te voren klaar te maken, afbakken op het laatste moment!

Smullen maar.

Dit recept is voor Gok: oranje



35 opmerkingen:

  1. Het heeft dus gesmaakt :-) Ik ga de appelcrumble ook zeker maken maar denk jij dat ik de roomboter ook kan vervangen door kokosolie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja, dat kan zeker. let wel op dat je echt een kruimelig deeg krijg. Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. klinkt heel lekker, ik kan alleen niet goed tegen amandelen kan i kdat ook nog vervangen door een ander soort meel ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sandor, je kunt het bv vervangen door spelt of gemalen hazelnoten of volkoren tarwemeel. Gemalen havermout kan denk ik ook wel, boekweitmeel … zoals je ziet mogelijkheden genoeg.

      Verwijderen
  4. Kan je de palmsuiker ook door stevia vervangen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja hoor, Romke, geen probleem, gewoon een paar druppels bij het deeg, even proeven en klaar...
    succes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. net de appelcrumble gemaakt. Hij staat in de oven. Ik heb geen palmsuiker gebruikt maar steviapoeder.
    Mijn deeg was absoluut niet kruimelig. Het was megakleverig/nattig. En veel te weinig in vergelijking met de appels.
    Komt dit door het vervangen van de palmsuiker?

    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit is zóóó lekker!! Ik eet het warm met een kloddertje slagroom/monchou mengsel. Mmmmmm.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind hem zo lekker maar als ik hem nou voor 10 pers wil maken hoe groot moet mijn springvorm dan zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik maak hem vaak met minder amandelmeel, maar gehakte noten en havermout erdoor. heerlijk! Wel wil ik een stevige frisse appel (liefst goudrenetten of elstar), het deeg is door de amandelmeel en noten vrij zwaar (veel zwaarder dan met bloem) en dan is een frisse appel als tegenhanger heerlijk! groeten Debby

    BeantwoordenVerwijderen
  11. oja, je kunt hem ook maken in een grote ovenschaal, hij hoeft niet in een springvorm...ik heb het laatst voor 15 personen gemaakt...Debby

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Jacoline, errug lekker, ik had hem gemaakt met appel en peer voor de kerstviering op school, en de schaal was bijna leeg. Zo kon ik het restant de volgende dag warm maken en zelf nog proeven want daar had ik eerder geen tijd voor gehad. Maar errug lekker dus. Dankjewel. Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Jacoline, ik vind je site echt super en vertel hem veel aan mijn klanten. 1 opmerking: je spreekt regelmatig over suikervrij, maar....dan zit er honing in of palmsuiker, dat is ook echt suiker. Tuurlijk, het is iets natuurlijker en langzamer, maar het is en blijft suiker!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heb de appelclumble met palmsuiker gemaakt. Van zelfgeplukte appeltjes. Ik heb zelden zo zitten smullen. Het voelt zo goed als je weet dat het niet slecht voor je lijf is. Heerlijk. Bedankt voor je lekkere recepten. Ga ze allemaal proberen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mmm deze is zoo lekker!!

    Groetjes Liesje

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Met een flinke schep Griekse yoghurt op de warme crumble. Niet te versmaden...!

    BeantwoordenVerwijderen