Pagina's

vrijdag 28 september 2012

Zelfgemaakte kruidenkaas

Zelfgemaakte kruidenkaas met een vleugje van jezelf....

Elke week gaan er hier wel 1 of 2 pakjes boursin of andere kruidenkaas door heen. Ik gebruik het door salade, ook lekker door de mijn eerder geschreven spinazie quiche, op toast, door de soep, op een plakje komkommer, over de sperziebonen. Je kan het zo gek niet bedenken.....
Totdat ik van de week dacht, kan ik dat niet zelf maken? Gewoon omdat ik het leuk vind om te doen, maar ook natuurlijk omdat ik dan weet wat er in zit. En wellicht scheelt het in de kosten...

Kaasje maken:
  • (minimaal) 500 gram Griekse yoghurt of volle kwark
  • schone theedoek  of hydrofiele luier
  • zeef
  • bak / pan / schaal waar de zeef goed in kan hangen

Bereiding
  1. Leg de theedoek in de zeef en hang de zeef boven de pan
  2. Schep nu alle yoghurt in de theedoek
  3. Laat dit minimaal 8 uur staan, zodat al het vocht uit de yoghurt weg kan
  4. Na 8 uur heb je al je kaasje en kun je het gaan kruiden

Kruiden
  1. zout, begin met een theelepeltje en proef, meer zout kan altijd 
  2. kneepje citroensap
  3. verse peper, flink wat
  4. (minimaal) 1 eetlepel fijn gehakte kruiden: denk aan: peterselie, bieslook, of oregano of basilicum, dille
  5. 1 teentje geraspte knoflook
  6. scheutje olijfolie


Voeg alle ingrediënten toe en proef en proef nog een keer. Zo krijg je wat jij lekker vindt. Soms beetje zout erbij, beetje peper, misschien mespuntje honing.... alles kan.

Ik deelde mijn kaasje in tweeën en maakte er één met knoflook en de ander zonder knoflook.
Je kunt eindeloos variëren, wil je iets meer Italiaans? Denk aan stukjes zongedroogde tomaat en olijven.
Of wat dacht je van walnoten en wat verse kruiden?

Mmmm smullen maar!

Dit recept is voor Gok: groen




9 opmerkingen:

  1. Buiten de koelkast of in de koelkast laten staan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zou heel graag willen weten wat er in het weckpotje voor kaasballetjes zitten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een paar bolletjes kruidenkaas bewaard in olijfolie. Dat kan prima, alleen na een week werd de olijfolie troebel, maar met de smaak gebeurde er niets.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jacoline hoe lang kan je de kaas bewaren in de weckpot?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kun je de yoghurt vervangen door soja yoghurt?
    Ik heb een koemelk allergie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kun je de yoghurt vervangen door soja yoghurt?
    Ik heb een koemelk allergie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geiten yoghurt is misschien ook geschikt en niet milieu belastend net als soja...

      Verwijderen
    2. Helaas is geitenyoghurt, kaas of melk voor veel mensen met een koemelkallergie niet geschikt aangezien er een bijna identiek eiwit inzit als hetgene waarvoor zij in koemelk allergisch zijn.

      Verwijderen
  7. Ziet er wel goed uit zeg! Maar voegt de olijfolie nog wel wat toe? Is de kruidenkaas niet zonder olie ook een week te bewaren?
    Groetjes Maartje

    BeantwoordenVerwijderen