dinsdag 11 december 2012

Kerststol van amandelmeel


Kerststol, luxebrood, feestbrood.

Er zijn verschillende benamingen voor, maar één ding hebben ze gemeen. Er zit veel meer in dan dat je eigenlijk wilt eten. Ze zitten vol met E-nummers, maar ook andere hulpstoffen en niet te vergeten bomvol koolhydraten. En dat is wat ik nu eigenlijk net niet wil.

Ik schreef al eens eerder een heerlijk recept van een koolhydraatarm brood dit krentenbrood.
Dit is meer een kerststol, lekker met zelfgemaakt amandelspijs. Nog geen amandelspijs in gemaakt? Hier vind je het recept om amandelspijs zelf te maken.
De stol is gemaakt van gezonde en goed vullende ingredienten. Honger / trek zul je na het eten hiervan de komende uren geen last van hebben. Het is ook lekker gevuld met rozijnen en hazelnoten en natuurlijk het rolletje spijs!
Elke hap is een feestje!

Ingrediënten:
Recept: printen

  • 250 gram amandelmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 5 eieren
  • 1/2 los geklopt ei
  • 50 gram gesmolten roomboter of kokosolie
  • 2 eetlepels honing
  • 1 koffielepel citroenrasp
  • 150 gram rozijnen
  • 75 gram hazelnoten
  • eetlepel amandelschaafsel
  • 150 gram spijs

Bereiding
  1. Laat de rozijnen 10 minuten wellen in gekookt water. Schenk het in een vergiet en dep de rozijnen goed droog met een schone doek
  2. Kneed de spijs en het halve los geklopte ei samen tot een smeuige massa en rol er een rolletje van zo groot als je bakblik. Leg het spijs in de koelkast tot gebruik.
  3. Meng het amandelmeel met de baking soda, citroenrasp in een ruime kom. 
  4. Voeg de eieren, roomboter en honing toe en mix dit tot een dikke gelijkmatige massa.
  5. Schep er rustig met een spatel de rozijnen en hazelnoten door heen. 
  6. Neem een bakblik ( ik gebruik 21 cm x 11 cm) en bekleed dit met bakpapier. Bakpapier kun je makkelijk vormen als het nat is, maak er een prop van, hou het even onder de kraan, overtollig water er uit knijpen en vormen maar.
  7. Schenk de helft van het mengsel in het bakblik. 
  8. Leg nu het rolletje spijs voorzichtig op het mengsel, niet aanduwen, dan blijft het mooi in het midden zitten.
  9. Schenk nu de rest van het mengsel in het bakblik en maak de bovenkant egaal.
  10. Bestrooi de bovenkant met amandelschaafsel.
  11. Bak de stol 40 minuten op 180 graden. De oven wel even voorverwarmen. Mocht de stol te veel kleuren leg er dan de laatste 10 minuten een stukje folie overheen.

Feest smakelijk!

Variatie:
- Erg lekker om er andere vruchten zoals cranberry's of abrikozen door heen te doen. Deze hoef je niet in water te wellen. 
- Ook lekker om de rozijnen in wat vers geperst sinaasappelsap te laten wellen. 

Dit recept is voor Gok: oranje




21 opmerkingen:

  1. Hoe lang kun je dit amandelbrood bewaren? En hoe? In de koelkast?
    't Ziet er erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb vanmiddag de amandelspijs gemaakt hoop dat ik nog voor kerst een stol kan bakken of zou de spijs dan nog niet goed gerijpt zijn?

    Fijn weekeind, Isa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Isa, je kunt het spijs dan Zeker al gebruiken. Als het nog erg zacht is zou ik er niet te veel ei doorheen kneden.
      Ben benieuwd hoe je het vind smaken!

      Verwijderen
  3. Je kunt het zeker een dag of 5 goed afgesloten bewaren. Bv de helft invriezen kan ook. Per plakje invriezen raad ik niet aan want dat droogt erg snel uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb vandaag je kerstbrood met spijs gebakken......... heeeeeerlijk :D

    Groetjes Isa

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Jacoline,

    we hebben jouw kerststol recept als inspiratie gebruikt voor onze paasstol en het een en ander aangepast. Hij is super lekker geworden! Het resultaat staat hier: http://www.voedzaamensnel.nl/lunch/paasstol/

    Groetjes, Jennifer en Sven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Jennifer en Sven, wat ziet dat er lekker uit bij jullie! Fijn dat jullie het even bij mij melden en ook netjes de link er hebben bijgezet. Top!

      Verwijderen
  6. Ik heb al veel recepten van je uitgeprobeerd, de speltkoekjes blijven favoriet vooral ook bij de indjes.
    Ik wilde deze stol straks gaan maken, maar ben niet zo weg van amandelmeel. Kun je dit ook (deels) vervangen door speltmeel. Zo ja in welke verhouding??

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi, ik heb de kerststol geprobeerd om te bakken, maar ben bang dat ik iets fout heb gedaan, het deeg was heel dik, klonterig en het spijs ( al 4 weken eerder gemaakt) was na het mixen met het ei erg plakkerig en kon er geen rolletje van maken. Wat kan ik de volgende keer anders doen zodat de kerststol wel lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het te plakkerig was waarschijnlijk te veel vocht gebruikt. Kan aan heel veel dingen liggen. Best lastig om dat zo te zeggen.

      Verwijderen
  8. Net gebakken ben de eerste plak geproefd. Wat een lekker brood! En het voelt zoveel beter om deze te eten dan eentje uit de supermarkt. Fijn dat je 't recept hebt gedeeld. Fijne kerstdagen! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Met de kerst gemaakt en was echt heerlijk. Ook op mijn werk vonden ze het lekker en heb nog een stuk over in de vriezer. Bedank voor het heerlijke recept:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat je het zo lekker vond. Graag gedaan!

      Verwijderen
  10. Heerlijk recept. Heb veel complimenten gekregen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi, als de stol teveel verkleurd raad je aan om folie erover te leggen, wat voor folie? aluminium?
    gr. Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  12. kan deze stol ook zonder ei of heb je daar een ander brood wat ik als stol kan gebruiken zonder ei

    gr marielle

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mariëlle, je kunt het helaas niet bakken zonder ei. Wellicht het speltbrood met noten dat lijkt ook op krentenbrood, dat kun je gewoon ook in een bakblik bakken. http://gezondlevenvanjacoline.blogspot.nl/2012/11/spelt-rozijnenbrood.html

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi! kun je dit recept ook zonder honing maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het recept heb ik letterlijk gevolgd, leek me zo lekker, maar het baksel is keihard, zijkanten zeer donker, bovenkant licht en goed gerezen, binnenin is de amandelspijs pikzwart verbrand. Wat een teleurstelling. Hoe kan dat nou? Ik heb een glazen cakevoem gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen