donderdag 10 januari 2013

Glutenvrije Brownies


Glutenvrije brownies met amandelen


Al heel lang was ik op zoek naar een glutenvrij recept voor brownies. Maar ik had ook een paar eisen: zo wilde ik dat het een eenvoudig en makkelijk recept was, met geen bloem of amandelmeel.
Ik houd zelf erg van de eenvoud maar wel rijk van smaak.
Nu heb ik eindelijk het ultieme recept gevonden, het originele recept is van David Lebovitz
Ook nu kan ik het niet laten om het toch een beetje te veranderen, er wordt o.a. suiker in genoemd, maar voel je vrij om het weg te laten of te vervangen door bv honing of agave siroop.

Ze zijn heerlijk, een volle en rijke smaak van chocola! Ik kan er bijna niet vanaf blijven, maar ik gun me elke dag 1 klein stukje.


Ingrediënten 
Recept printen

  • 85 gram zachte roomboter
  • 225 gram chocola liefst 70% cacao of meer
  • 60 gram suiker of een vervanging daarvan
  • 2 eieren
  • snufje Keltisch Zeezout
  • 1 eetlepel rauwe cacao
  • 30 gram maiszetmeel (wordt ook wel Maizena genoemd)
  • Vulling: 100 gram amandelen, walnoten of andere noten in stukjes gehakt en kort geroosterd
  • Optioneel: rauwe cacao nibs 

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Smelt de roomboter, zout en de chocola au bain marie. Een goede tip is om eerst de roomboter te smelten en dan later de chocola toe te voegen, zo voorkom je dat de chocola verbrand. Af en toe roeren.
  3. Bekleed een ovenschaal van ongeveer 20 cm met bakpapier.
  4. Meng het maiszetmeel met de cacao. Bij veel klontjes even zeven.
  5. Als alles is gesmolten haal de pan van het vuur en klop er met een houten pollepel eerst de suiker doorheen en dan de eieren.
  6. Voeg het maiszetmeel toe aan de chocolademassa. Roer dan krachtig en snel het beslag minimaal 1 minuut zodat het een glad beslag wordt. Met de pollepel goed langs de zijkant van de pan zodat het beslag echt glad wordt. Dit is belangrijk voor de structuur!
  7. Voeg nu de vulling toe, even goed er doorheen roeren.
  8. Vul de ovenschaal met het chocolade mengsel en strijk de bovenkant glad.
  9. Bak de brownies 30 minuten in de oven.
  10. Laat de brownies helemaal afkoelen, pas als ze goed koud zijn kun je het in stukken snijden!
  11. Brownies kun je 3 dagen buiten de koelkast bewaren en in de koelkast zeker wel een week!
Eet smakelijk!

Dit recept is voor Gok: oranje



16 opmerkingen:

  1. Lijkt me echt heerlijk! Ga ik zeker 'n keer maken. Misschien dit weekend al wel want heb de spullen hier wel staan.

    Groet,Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat ziet er weer heerlijk uit Jacoline, ga ik natuurlijk ook proberen :-)

    Groetjes Isa

    BeantwoordenVerwijderen
  3. owowow, wat doe je me aan :-) ze zijn heerlijk!

    Groetjes en een fijn weekeind, Isa.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Isa, ja t is erg ik weet het.... Leuk dat je het even vertelt.

      Verwijderen
  4. Deze zijn zóóó lekker! Ik kan het niet bij 1 stukje laten..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze staan in de oven net als de ontbijtkoek! Ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh nee! Ze zijn nog zo plat als een dubbeltje... heb ik te weinig baking soda gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heb ze voor de tweede keer gemaakt en precies gedaan wat er stond maar weer zijn ze zo plat als een dubbeltje. Wat doe ik toch verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoe kan het eigelijk dat het bij verbrand aan de zijkanten. Ik heb de helft van de ingrediennten gebruikt, en het zit nuin de oven maar de buitenkant is bij mij niet zo mooi las op het plaatje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Jacoline, mijn dochter en ik willen graag dit recept van je maken als traktatie ops school. Het ziet er lekker uit en fijn dat het glutevrij is! Voor hoeveel personen is het beslag? Dan kan ik een beetje inschatten hoeveel ik nodig heb en zeker niet te weinig:) Groet Suze en Brigitte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker om te trakteren. Ik denk dat je er ongeveer 6 stukken uithaal. Niet zo heel veel dus... Laatst heb ik zelfgebakken popcorn getrakteerd in een leuk bekertje. Ook een groot succes.

      Verwijderen
  10. Na het toevoegen van het maizena/cacao mengsel wordt het korrelig, en gaat de roomboter scheiden van het mengsel, enig idee wat ik fout doe? Moet het chocolademengsel misschien meer afkoelen of juist warmer blijven?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Jacoline,

    Is het rauwe cacaopoeder of gewone rauwe cacao wat je gebruikt?
    Ik begin net en zie door de bomen het bos niet meer!

    Groetjes, Leontien

    BeantwoordenVerwijderen
  12. In het recept gebruik ik echte chocola en een eetlepel rauwe cacaopoeder

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heerlijk recept! Wel machtig!
    Els

    BeantwoordenVerwijderen