zaterdag 8 februari 2014

Muffins van spelt

Muffins van speltbloem


Regelmatig maak ik muffins van speltbloem..... vaak neem ik dan het recept van deze heerlijke honing speltcake met appel en dan vul ik muffinvormpjes. 
Heerlijk hoor... alleen zijn ze dan altijd vrij vast en heel compact. Ik dacht dat kan ook anders. Dit recept is voor een heerlijke zachte en luchtige muffin. Natuurlijk kun je weer volop variëren met de vulling, rozijnen, abrikozen, appel, bosbessen, chocola, noten... noem maar op. 

Ingrediënten (voor 11 muffins)
Recept: printen
  • 150 gram speltbloem
  • 50 gram kokosbloemsuiker
  • 50 gram gesmolten roomboter of kokosolie
  • 1 ei
  • 110 gram melk
  • 1 flinke theelepel baking soda
  • 1 theelepel honing
  • vulling naar keuze

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Meng in een kom de speltbloem met de baking soda
  3. Meng in een ander kom de gesmolten boter met het ei, melk, de honing en de kokosbloemsuiker, even kort door elkaar roeren met een vork
  4. Zet ondertussen de muffinvorm met papieren bakvormpjes alvast klaar
  5. Voeg dan de speltbloem toe aan het botermengsel
  6. Roer met een spatel heel kort alles door elkaar. Echt voorzichtig de bloem er doorheen scheppen. Dit is belangrijk. Hoe korter je schept hoe luchtiger het wordt. De bloem met er net doorheen zijn geschept, dat is al voldoende
  7. Eventuele vulling er nu doorheen scheppen
  8. Verdeel het muffinmengsel over de muffinvormpjes
  9. Bak de muffins gaar in 20 á 25 minuten
Eet smakelijk!





19 opmerkingen:

  1. Bij mij blijven de speltmuffins ook altijd vrij vast. Ik ga dit recept zeker proberen en varieren met de vulling

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ze vanavond gemaakt (met volkoren speltmeel want ik had geen speltbloem in huis) en ze zijn erg lekker. Heerlijk zo'n verantwoord tussendoortje. Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat ze lekker zijn nals je speltmeel even zeeft dan heb je speltbloem.

      Verwijderen
  3. De combinatie appelazijn met bicarbonaat maakt het toch ook luchtig?
    Ik mis de appelazijn in dit recept.
    Ida

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ida ik gebruik altijd een klein beetje honing om de bicarbonaat te laten reageren. Daar lukt het prima mee

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wil ze binnenkort graag gaan maken. Maar kan ik ook palmsuiker gebruiken en is de hoeveelheid dan ook hetzelfde als bij de kokosbloemsuiker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja de hoeveelheid is het zelfde voor kokosbloemsuiker als palmsuiker.

      Verwijderen
  6. Wat kun je nog meer gebruiken als vervanging voor kokosbloem- of palmsuiker?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Waar kan je baking soda halen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kan alleen maar kokosbloesemsuiker vinden geen kokosbloessuiker

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hi Jacoline,
    Ik ben fan van je!
    Deze muffins gemaakt met 1 volle lepel honing, 1 volle lepel dadelstroop en 1 rijpe geprakte banaan. Dus geen kokosbloemsuiker gebruikt maar zeker zo lekker! Dit keer muffins gevuld met zelfgemaakt suikervrije cranberrycompote. Aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi,
    weet je of ik ook steviadruppels kan gebruiken in dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Is dit ook GOK-groen? (ben nieuw met GOK...)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Jacoline,

    Wat een lekker recept, dit ga ik ook zeker snel een keer maken. Ik heb alleen eerst een vraag. Ik ben niet zo'n fan van honing in koekjes en cake. Kan ik ook een kneepje citroen gebruiken toch om de bicarbonaat te laten reageren? En kan dat ook met sinaasappel?
    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een kneepje citroen kan zelfs een klein beetje azijn is mogelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb nu een aantal recepten geprobeerd maar ik heb een probleem, ze rijzen niet!
    Kan dit misschien aan m'n combimagnetron liggen?
    Ik heb verder alles gedaan zoals beschreven 😔

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat voor verhoudingen moet je aanhouden, wanneer je ahornsiroop als zoetstof neemt?

    BeantwoordenVerwijderen