dinsdag 29 april 2014

Vruchten notenkoek


Vruchten notenkoek; om in te bijten


Puur natuur en natuurlijk heel erg smaakvol en voedzaam. Tja, ik weet niet goed hoe ik het moet noemen een reep, koek, een plak, een snack.... In ieder geval veel gezonder dan zo'n voorverpakte koek uit de supermarkt.
Deze snack zit vol met gezonde eiwitten, natuurlijke suikers en dus goed geschikt als tussendoortje, op school, voor de lekkere trek of gewoon voor een snel ontbijt als je 'haast' hebt. Over haast gesproken... neem altijd de tijd voor een ontbijt dat is het begin van de dag en hoe beter je ontbijt hoe meer profijt je daar van zult hebben gedurende de rest van de dag.
Bewaar de snack in de koelkast, zo blijft het zeker wel een week of 2 goed. Maar tegen die tijd zal hij vast wel al op zijn.

Ingrediënten
Recept: printen
  • 125 gram speltmeel
  • 100 gram rozijnen
  • 100 ml aangelengde diksap
  • 50 gram hazelnoten
  • 5 ongezwavelde abrikozen
  • 2 medjooldadels
  • 5 gedroogde vijgen
  • 25 gram amandelen
  • 25 gram lijnzaad
  • 20 gram zonnebloempitten
  • snufje kaneel
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel baking soda
  • sesamzaad voor bovenop de koek
  • cakeblik van ongeveer 21 x 9 cm (kleiner kan ook dan wordt de koek hoger)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Vet het cakeblik in met een klein beetje roomboter
  3. Snij de abrikozen, vijgen en dadels in hele kleine stukjes
  4. Meng in een kom het speltmeel samen met de kaneel, zout en baking soda
  5. Voeg dan alle overige ingrediënten (behalve de sesamzaadjes) toe aan het speltmeel
  6. Roer alles goed door elkaar zodat al het speltmeel vast kleeft aan de noten en vruchten
  7. Schenk nu de 100 ml diksap erbij en roer het tot een gehele massa
  8. Stort het mengsel nu in het cakeblik en druk het heel stevig aan
  9. Strooi de sesamzaadjes op de bovenkant en duw ze een klein beetje in het mengsel zodat ze goed blijven zitten
  10. Bak de koek 45 minuten in de hete oven
  11. Laat de koek na het bakken nog 10 minuten in het bakblik zitten en stort de koek daarna voorzichtig uit het bakblik. 
  12. De koek volledig laten afkoeken en bewaren in de koelkast. Hoe kouder de koek, hoe makkelijker deze te snijden is.

Eet smakelijk!


Dit recept is voor Gok: oranje





7 opmerkingen:

  1. Hoi Jacoline,

    Opnieuw een heerlijk recept. Regelmatig maak ik een soortgelijke koek, de zogenaamde hormooncake die smaakt ook zo heerlijk.
    succes met je site!

    Groet AvdW

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er weer heerlijk uit! Het probleem bij mij is, dat al je recepten zo lekker zijn, dat het in een keer op gaat.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Jolanda voor je compliment geniet er maar lekker van.

      Verwijderen
  3. Net gemaakt en oh wat is dit toch lekker. Net als trouwens al jouw recepten.
    Groetjes, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fijn Marja dat je de koek lekker vindt..... En de rest ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Jacoline. Ik heb vanmiddag dit recept uitgeprobeerd. Net een stuk geproefd, heerlijk smaakt het! Ook goedgekeurd door m'n vriend en m'n dochter.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Jacoline, de vorige keer dat ik deze koek maakte, was hij zo hard dat je je tanden er bijna op stuk beet. De smaak was prima maar ik zou 'm graag wat zachter hebben. Enig idee wat ik anders moet doen? Meer diksap toevoegen misschien?

    Groetjes Megan

    BeantwoordenVerwijderen