woensdag 14 mei 2014

Spetbroodjes gevuld met ui


Speltbroodjes gevuld met ui


Over deze broodjes ga ik niet veel schrijven. Er valt ook niet veel over te schrijven alleen maar dat het ongelofelijk lekker is. Maar ja.... wat is dat niet hé.
Ik deel graag het recept, verder zul je deze verrassing echt zelf moeten maken en proeven, want dit is oooo zo lekker.
O ja, ik bak de broodjes in een muffinvorm waar 12 muffins in kunnen, net zo handig.

Ingrediënten voor 10 mini broodjes
Recept: printen

Voor het deeg:
  • 250 gram speltbloem
  • 4 gram droge gist
  • 85 gram lauw warm water
  • 55 gram olijfolie
  • 2 eieren (1 voor het deeg en de andere voor de topping)
  • 1 eetlepel honing
  • 4 gram zout
voor de vulling:
  • 3 uien
  • scheutje olijfolie
  • evt peper en zout
  • Klein beetje tijm of rozemarijn is ook erg lekker
Bereiding
  1. meng in een kom 50 gram bloem, de gist en het water. Roer het door elkaar tot een papje en zet het 15 minuten afgedekt weg
  2. Meng nu alle andere ingrediënten door het gistpapje en kneed het in een kneedmachine (of met de hand) in een paar minuten tot een soepel deeg
  3. doe het deeg over in een ingevette kom (met olijfolie) en dek de kom af. Laat het deeg rijzen totdat het verdubbeld is, ongeveer een uur
  4. Snijd ondertussen de uien in kleine blokjes
  5. Verhit een pan met een scheut olijfolie en bak hierin de uien lekker zacht en bruin, ongeveer 15 á 20 minuten
  6. laat de uien afkoelen tot aan gebruik
  7. Vet ondertussen een muffinvorm goed in
  8. Verdeel het deeg in 10 ballen van 45 gram
  9. Rol een balletje deeg een beetje plat en schep er een eetlepel ui op
  10. Vouw het deeg om de ui heen, zie foto's
  11. Leg de balletjes met de naad naar beneden in de vorm
  12. Doe stap 9 t/m 11 met alle balletjes
  13. Op de bovenkant kun je eventueel nog wat ui scheppen
  14. Klop een ei los en strijd de bovenkant lekker in met ei
  15. Dek de muffinvorm af en laat de broodjes nog een uurtje rijzen totdat ze bijna verdubbeld zijn
  16. Verwarm de oven voor op 180 graden
  17. Bak de broodjes in 20 á 25 minuten gaar. 
  18. Laat de broodjes even afkoelen in de vorm en haal ze na een paar minuten er uit 
  19. Laat de broodjes verder afkoelen op een rooster

Eet smakelijk!







broodjes voor het rijzen

broodjes na het rijzen









9 opmerkingen:

  1. Goedemorgen! Ziet er weer heerlijk uit! Ik ga ze dit weekend zeker maken. Vraagje: kan ik de olijfolie ook vervangen door kokosolie? Of beinvloedt dit teveel het recept? Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor dit recept heb je echt olijfolie nodig.

      Verwijderen
    2. Oke! Hartelijk dank, ik maak ze met olijfolie. Fijne middag! Margriet

      Verwijderen
  2. Vandaag gemaakt en erg goed gelukt. Heb ze wel wat langer laten rijzen en ze zijn heerlijk luchtig geworden. Heb al weer veel ideeën voor een andere vulling, b.v. met geitenkaas. Soms heb ik even een basis nodig om er zelf een draai aan te geven :)
    Weer ontzettend bedankt Jacoline!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jacolien je zegt een muffinvorm van 12 die heb ik ook ,maar het worden dan toch 10 bolletjes laat je dan gewoon de overige gaatjes leeg? het meel staat nu te reizen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja die andere laat ik gewoon leeg. Je kunt ze ook iets kleiner maken zodat je er wel 12 hebt ;)

      Verwijderen
  4. heel erg bedankt voor je snelle uitleg ik laat de overige twee leeg ,hou van groot :p

    BeantwoordenVerwijderen
  5. zou je dit ook als groot brood kunnen maken?

    BeantwoordenVerwijderen